| 
							
								Poniedziałek, 3 listopada 2025
								 Paulina Piwowarek, Redaktorka naczelna
							 | 
						 
                    
                 
             | 
        
        
            | 
                Już za dwa tygodnie rusza Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2025. Największe spotkanie liderów branży spożywczej i handlowej odbędzie się 17–18 listopada w Warszawie (Sheraton Grand). To dwa dni debat, prezentacji i spotkań z decydentami rynku - producentami, dystrybutorami, ekspertami i przedstawicielami administracji. W programie m.in. sesja „Zrównoważone strategie spożywcze. W co inwestują liderzy?”, w której wystąpią eksperci z PepsiCo, Mars Wrigley, TAURON, Makarony Polskie, Avery Dennison, IPP Polska i Otwarte Klatki. Warto zarejestrować się już dziś!
             | 
        
    
	                                                                        
            
                
                
                
                
                    
						
							| 
								Dlaczego czekolada drożeje szybciej niż kiedykolwiek? W tym odcinku programu KUPUJĘ TO przyglądamy się cenom kakao, które biją rekordy na światowych rynkach. Producenci szukają więc tańszych rozwiązań: zmniejszają gramatury, eksperymentują z polewami i zastępnikami kakao.
							 | 
						 
                    
                 
             | 
        
                            
            
                
                
                
                
                    
						
							| 
								Jak ESG przekłada się na realne korzyści biznesowe? W co inwestują liderzy sektora spożywczego i handlowego, by łączyć zysk z odpowiedzialnością? Odpowiedzi na te pytania przyniesie jedna z debat XVII Forum Rynku Spożywczego i Handlu, zatytułowana Zrównoważone strategie spożywcze. W co inwestują liderzy?, która odbędzie się 17 listopada 2025 r.
							 | 
						 
                    
                 
             | 
        
                            
            
                
                
                
                
                    
						
							| 
								W dobie rosnących napięć geopolitycznych, kryzysu energetycznego i zmian klimatycznych temat bezpieczeństwa żywnościowego wraca z pełną mocą. Coraz wyraźniej widać, że nie jest to już kwestia wyłącznie rolnictwa, lecz filar stabilności państwa i gospodarki. Jak podkreśla dr hab. Sławomir Kalinowski z Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN w komentarzu dla Portalu Spożywczego: żywność nie jest sektorem gospodarczym, tylko filarem stabilności państwa.
							 | 
						 
                    
                 
             | 
        
                                            	    
        
             
            
            
                 
            
         | 
    
	
        
            | 
                
             | 
        
						
			
		
	
| 
	
 |