|
Piątek, 11 lipca 2025
Donata Chruściel, dziennikarka portalspozywczy.pl
|
|
Spożycie alkoholu w naszym kraju od kilku lat systematycznie spada, ale są kategorie produktowe, które na przekór sprzedażowym trendom, radzą sobie całkiem nieźle. Do tej grupy należą rzemieślnicze cydry, po które sięgają konsumenci szukający w sklepach ciekawych propozycji o niewielkiej zawartości "procentów". Ten segment mógłby rozwijać się jeszcze dynamiczniej, gdyby biurokracja i archaiczne przepisy nie utrudniały życia przedsiębiorcom. O niełatwym cydrowym rzemiośle rozmawiamy z Dariuszem Korosiem z firmy Cydr Chyliczki. Serdecznie zachęcam do lektury przy porannej piątkowej kawie!
|
- Gdybyśmy uprościli procedury oraz obniżyli akcyzę, to moglibyśmy zachęcić polskich sadowników do produkcji cydrów. W branży pojawiliby się nowi wytwórcy, a rosnąca konkurencja przełożyłaby się pozytywnie na sytuację na rynku – przekonuje Dariusz Koroś, pełnomocnik firmy Cydr Chyliczki, z którym porozmawialiśmy także o kulisach produkcji rzemieślniczego cydru i rosnącej popularności tej kategorii produktowej.
|
|
Organizatorzy Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach rozpoczęli prace nad przyszłoroczną edycją wydarzenia. Największe spotkanie gospodarcze Europy Centralnej planowane jest między 20 a 24 kwietnia 2026 r. Wcześniej, bo już w pierwszej połowie lutego 2026 r., obędzie się EEC Trends, prolog kwietniowego wydarzenia.
|
|
|
|