Newsletter Nauka i Zdrowie
Sponsor newslettera:
Mediaplanet

Piątek, 12 grudnia 2025

Ewa Tomkowska
redaktorka działu Nauka, Klimat i Zdrowie

Zwiedzając Amsterdam, w myślach dziękowałam rodzicom za swoje geny. Mój niski wzrost sprawiał, że mogłam wejść na każdą klatkę schodową bez zahaczania o sufit głową. Nie mogłam wyjść z podziwu, jak radzą sobie z tym sami Holendrzy - najwyższy naród na świecie.

Holendrzy patrzą z góry na inne nacje, ale jak pokazują badania już nie z takiej wysokości jak kiedyś. Naukowcy przyczyn kurczenia się Holendrów szukają w kryzysie finansowym, napływie imigrantów (coraz więcej dzieci to ich potomkowie), ale też w zmieniających się nawykach żywieniowych.

Dieta jest w końcu kluczowa dla rozwoju dziecka. Dostarcza energii i budulca dla mózgu, kości, oraz odporności.

Wielu rodzicom zależy więc na odpowiednim żywieniu swoich dzieci. Tylko co tak naprawdę jest dobre dla młodego człowieka?

Dieta wegetariańska. Od rodzica do dziecka

W ciągu ostatniej dekady wzrosła popularność diety wegetariańskiej i wegańskiej. Motywacje wykluczania mięsa i produktów odzwierzęcych z jadłospisu są różne - etyczne, środowiskowe i zdrowotne. Rodzice decydujący się na taki sposób odżywiania przenoszą własne nawyki najczęściej również na dzieci. 

W badaniach wielokrotnie zostało już potwierdzone, że dobrze zbilansowana dieta roślinna wpływa pozytywnie na zdrowie osób dorosłych. Ale w przypadku dzieci i młodzieży badacze wciąż się spierali.

Wiele zaleceń żywieniowych dla dzieci było do tej pory tworzonych na podstawie danych dotyczących dorosłych.

Zespół naukowców z Włoch, Stanów Zjednoczonych i Australii postanowił, więc wykonać obszerną metaanalizę dotyczącą wpływu diety wegetariańskiej i wegańskiej na zdrowie dzieci. Przeanalizowali dane z 59 badań przeprowadzonych w 18 krajach, łącznie na 48 tys. dzieci. W badaniu porównali dietę laktoowowegetariańską (obejmującą produkty mleczne i jaja, ale wykluczającą mięso, ryby i drób) oraz dietę wegańską (wykluczającą wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego) z dietą wszystkożerną (obejmująca zarówno pokarmy pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego).

Swoje badanie opublikowali w czasopiśmie „Critical Reviews in Food Science and Nutrition".

Dieta wegańska. Korzyści i ryzyka

Analiza doprowadziła naukowców do kolejnych niejednoznacznych wniosków. Badacze wykazali, że dieta wegańska i wegetariańska może wspierać zdrowy rozwój dziecka, ale niesie ze sobą ryzyko niedoborów, jeśli nie jest odpowiednio zbilansowana.

Jakie korzyści płyną z diety roślinnej?
  • Dzieci na diecie wegetariańskiej spożywały więcej błonnika, żelaza, kwasu foliowego, witaminy C i magnezu niż dzieci te na diecie wszystkożernej.
  • Dzieci na diecie wegańskiej i wegetariańskiej miały niższy poziom złego cholesterolu (LDL) i cholesterolu całkowitego niż te na diecie wszystkożernej. Tym samym miały też niższe ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.
  • Dzieci będące na diecie roślinnej były zazwyczaj też szczuplejsze niż dzieci na diecie wszystkożernej. Ale jednocześnie też niższe.

Jakie wady diety roślinnej wymieniają naukowcy?

  • Dzieci na diecie wegetariańskiej dostarczały z posiłkami mniej energii, białka, tłuszczy, witaminy B12 i cynku niż dzieci na diecie wszystkożernej.

  • Szczególnie niskie spożycie wapnia odnotowano u dzieci wegańskich.

Autorzy badania podkreślają, że powinny powstać jasne, oparte na dowodach naukowych, wytyczne, które pomogą rodzinom w planowaniu zdrowej diety roślinnej.

- Nasze wyniki sugerują, że rodziny będące na diecie roślinnej muszą zwrócić szczególną uwagę na witaminę B12, wapń, jod, żelazo i cynk. To tych składników odżywczych często brakuje w posiłkach wegetariańskich i wegańskich - mówi współautor badania, dr Wolfgang Marx z Food and Mood Centre na Uniwersytecie Deakin w Australii.

Otyli od małej ilości warzyw

Poważnym problemem, z którym boryka się Polska to otyłość u dzieci – choruje ich już 2 mln. Czynnikami sprzyjającymi otyłości jest spożywanie wysokoprzetworzonej żywności oraz coraz niższa aktywność fizyczna.

Dlatego specjaliści od dawna zachęcają rodziców do dodawania warzyw do posiłków dzieci, a ograniczaniu w nich mięsa i cukru.

Od września zmienią się jadłospisy szkolnych i przedszkolnych stołówek oraz asortyment sklepików. Ma być zdrowiej. Szkoły będą miały obowiązek zapewnienia w jadłospisach co najmniej jednego obiadu w tygodniu, przygotowanego na bazie nasion roślin strączkowych.

To istotne zmiany, sprzyjające zdrowiu dzieci. Ale inicjatywa nie wszystkim się podoba...

NAUKOWCY DONOSZĄ

Poród naturalny czy cesarskie cięcie? Naukowcy badają wpływ cesarki na płód
Tym razem jest nim... kortyzol, czyli tzw. hormon stresu. Poród jest ważnym etapem rozwojowym i pominięcie go może mieć niezamierzone konsekwencje zdrowotne - twierdzą uczeni.
CZYTAJ WIĘCEJ

WIADOMOŚCI ZE ŚWIATA NAUKI

NIE MIESZAJ...

SEZON NA...

PRAWDA CZY MIT

Żeby schudnąć, trzeba zrezygnować z węglowodanów?
Osoby uprawiające sport często chcą także dzięki niemu schudnąć. Czy powinny zrezygnować z weglowodanów w diecie?
CZYTAJ WIĘCEJ

PODCAST ZDROWA ROZMOWA